Reklama
 
Blog | Jakub Stránský

Rath, mistr tichého zločinu

Vždycky jsem si myslel, že jde o ryze české pojetí svobody. Zákony a pravidla obcházet spíše než ctít, protože osobní zájem je přece na prvním místě. V kraji, kde prezident obhajuje osobní zájmy jako nejvyšší normu, kde hejtman tuhle normu naplňuje, se bude žít špatně. Představitelé země tím legitimizují přirozený odpor darebáčků a zločinců k zákonům a vyhlašují ho za národní program.

Středočeský hejtman už zase plní přední stránky deníků. Jak by taky ne – David Rath si na popularitě zakládá a jeho činy si pozornost zaslouží. Jenže kam se poděly osobnosti, které by popularizovaly čestné chování? S Rathem u vesla opět ubylo těch, kdo umí jít dobrým příkladem. Rath totiž propaguje to nejhorší, čemu jsme se za bolševika naučili. Jeho metoda je zřejmá:

Máme tu zákon, se kterým nesouhlasím? Nebudu se podle něj chovat. (Rathovy předvolební sliby, že poplatky vybírat nebude.) Jsem hejtman, který zákony dodržovat musí? Nevadí, vymyslíme legální postup, jak nechat vlka nažrat a koza zůstane celá. (Poplatky odvedeme, ale zaplatí je kraj.) Rozhodne někdo o tom, že moje chování odporuje zákonu? Nevadí, vymyslím si jiné. (Uděláme slevy na lécích.)

Jak dlouho ještě nás tahle reality show bude bavit? Ať už si o poplatcích ve zdravotnictví myslím cokoli, tahle zvůle vládce nad zákonem mě uráží. Vítejte zpět v monarchii, kde si vládci dělají, co chtějí, kde zákon nemá přednost před zlořádem. Horšího učitele jsme si vybrat nemohli! Odvoláme ho?

Reklama